Home Thuis Wisselen tussen energieleveranciers loont

Wisselen tussen energieleveranciers loont

by Tom Cosyns

Er zijn op dit moment zo’n vijftig verschillende energieleveranciers op de Nederlandse markt. En 3 op de 4 mensen stapt regelmatig over van de ene naar de andere energieleverancier. Dat komt omdat de welkomstbonussen die de meeste bedrijven hanteren hoog zijn, en een aanzienlijke besparing op jaarbasis kunnen betekenen. Ook is overstappen naar een andere leverancier van gas en licht tegenwoordig makkelijker dan ooit. De meeste bedrijven maken de overstap voor je in orde en zorgen dat je oude contract automatisch wordt opgezegd. Natuurlijk heeft elke energieleverancier zijn eigen voordelen en nadelen. Wil je bijvoorbeeld graag groene energie, en heb je een kleiner of groter huishouden dan gemiddeld, dan kun je bij de ene partij een veel betere deal krijgen dan bij de andere. Het is dan verstandig om even te gaan kijken bij een website die een eerlijke en overzichtelijke vergelijking voor je kan maken.

Wat moet je doen voordat je overstapt tussen energieleveranciers

Om te beginnen is het van belang dat je weet wanneer je contract afloopt. Als je niet op tijd bent met opzeggen, ben je veelal verplicht om het hele volgende jaar energie af te nemen bij de oude partij. Stap je daarentegen te vroeg over, dan kunnen er aanzienlijke boetes gelden. De ideale tijd om over te stappen is dan ook aan het eind van jouw contract. Bekijk goed wat voor soort contract je hebt. Er zijn contacten met vaste en variabele tarieven. Variabele tarieven zijn eigenlijk alleen gunstig als de energieprijs dalende is, wat op dit moment niet het geval is. Verder kunnen er bijkomende kosten gelden bij een nieuwe leverancier- lees daarom altijd goed eerst de voorwaarden voor een bepaalde actie of aanbieding door.

Hoe werkt overstappen van de ene naar de andere leverancier

Overstappen wordt automatisch voor je geregeld door veel nieuwe leveranciers er zijn ook tussen partijen die je kunnen helpen om een soepele overstap te maken, zonder dat jij veel werk hoeft te
verrichten met het invullen van gegevens. Tegelijkertijd pluk je wel de vruchten van de betere tarieven en de kortingen en cashbacks die jouw nieuwe aanbieder biedt. Bij de overstap geef je je oude meterstand op, en een aantal gegevens over je huishouden. De energieleverancier waarvoor je hebt gekozen zal dan contact zoeken met je oude leverancier en je contract daar beëindigen. Er wordt dan automatisch een nieuw contract voor je afgesloten dat helemaal afgestemd is op jouw persoonlijke situatie. Je hebt dan meestal nog een bedenktijd van een week of twee, en binnen een maand is in bijna alle gevallen jouw overstap compleet. Zoek dus de goedkoopste energie.