Home Uncategorized Feestzaal verlichting vervangen door LED

Feestzaal verlichting vervangen door LED

by Tom Cosyns

Heel wat mensen in de horeca kiezen ervoor om hun verlichting aan te passen naar LED soms in combinatie met LED HID-systemen: Een kwestie van Lumens?
Het effect van LED-verlichting op de verlichtingswereld is niet te ontkennen. Van lagere initiële kosten tot lagere besparingen op lange termijn, LED lichtvervanging heerst over de verblekende dynastieën van metaalhalogenide (MH) en hogedruknatrium (HPS) verlichting. Veel van onze klanten hebben echter moeite om geschikte LED-equivalenten te vinden voor hun verouderde HID-armaturen. Omdat de LED technologie zo uniek is, is het doen van een eenvoudige lumen-naar-lumenwissel geen effectieve manier om te upgraden naar LED. Wie die fout maakt, zal uiteindelijk veel meer licht krijgen dan hij ooit nodig had en onnodig duurder worden dan de elektriciteitsrekening.

Wat is het verschil tussen LED en HID? Hoe moeten de geschatte levensduur, de zichtbare lumen en de stijl van de armaturen mijn beslissing beïnvloeden? Als ik geen lumen-naar-lumen of watt-naar-watt-wissel kan doen, hoe kom ik dan te weten welke LED-armatuur ik nodig heb? Blijf lezen voor de antwoorden.

LED-lichtvervanging
Een 100w LED-lichtvervangingsarmatuur geeft evenveel lumen af als een 350w HID-unit, terwijl het minder wattage en minder lumen verspilt. Hier afgebeeld is de CARA 100w LED Flood Light.

HPS- en MH-technologieën stralen 360 graden licht uit rond de lampen. De grote, omvangrijke behuizingen waarin deze lampen vaak zijn ingesloten – of het nu gaat om wandpakketten, schijnwerpers of hoge bays – voorkomen dat er ooit veel licht ontsnapt. Fabrikanten hebben het opvangen van licht bestreden met reflecterende schilden, maar dat heeft slechts een marginale verbetering van het rendement tot gevolg gehad.

LED’s zijn echter wel richtingsgevoelig, wat betekent dat ze het licht recht naar buiten sturen waar het gericht is. Dit betekent dat een veel hoger percentage licht maakt waar je het nodig hebt (en je geeft geen geld uit aan licht dat je eigenlijk niet kunt gebruiken). Door deze enorme toename van de efficiëntie kan één “LED-lamp” gelijk zijn aan vier “HPS-lampen”. Dit schommelt ook met de Kelvin-temperatuur, omdat hogere Kelvin-temperaturen meer zichtbare lumen uitstralen (zie grafiek).

Vervanging van LED-licht: Initiële Lumen en gemiddelde Lumen
Andere grote factoren waarmee rekening moet worden gehouden, zijn de geschatte levensduur en het verschil tussen de oorspronkelijke en de gemiddelde lumen. De initiële lumen zijn de hoeveelheid lumen die een lichtbron bij de eerste ontsteking uitzendt. Dit is vaak de meest indrukwekkende metriek voor lumenoutput en is wat de meeste fabrikanten zullen publiceren op specificatiebladen en productpagina’s. De gemiddelde lumen is echter afhankelijk van de afschrijving van het lumen, of, hoeveel een lichtbron in de loop van de tijd zal verbleken. HPS- en MH-armaturen hebben drastisch lagere gemiddelde lumens dan initiële lumens, omdat ze lijden aan ernstige lumenafschrijving. LED’s werken veel efficiënter, dus hun gemiddelde lumen is niet zo ver weg.

Vervanging van LED-licht: Geschatte levensduur
De geschatte levensduur is hoe lang een armatuur verondersteld wordt te duren voordat deze vervangen moet worden. Het wordt vaak gemeten in termen van L70-waarde, dat is het aantal bedrijfsuren dat een armatuur 70% van zijn oorspronkelijke lumen zal uitstralen. Het is op dit punt dat veel mensen besluiten om armaturen te vervangen. Om deze reden is de L70-levensduur lang de de facto standaard voor de nominale levensduur geweest. HPS- en MH-lampen hebben meestal een L70-levensduur tussen 10.000 en 25.000 uur. LED’s bereiken nu gemakkelijk 100.000, 200.000 en meer dan 400.000 uur.

Wat betekent dit allemaal? De vermelde lumenoutput voor een HID-lamp mag dan indrukwekkend zijn op papier, de realiteit is dat: Ze zullen nooit zoveel lumen op de grond brengen en de output zal snel en aanzienlijk dalen. De lumenoutput van LED’s wordt beïnvloed door de nominale levensduur, de efficiëntie die verloren gaat via glas of reflectie, en het gebruik, maar ze doen het veel beter om die effecten te beperken.

Bekijk dit vorige artikel waarin wordt uitgelegd hoe u kunt berekenen welke LED-armatuur het beste een HID-wandpakket kan vervangen en u zult echt zien hoeveel van uw licht wordt verspild met deze oudere technologieën.

Laat Access Fixtures u helpen in HID-to-LED lichtvervanging
Onze verlichtingsspecialisten staan klaar, zijn bereid en in staat om u te helpen bij uw conversie van verouderde HID-technologie naar de LED-verlichting. Wij hebben tal van LED-verlichtingsoplossingen op voorraad en een vriendelijke verlichtingsspecialist helpt u graag om te bepalen welk LED-armatuur uw HPS- of MH-unit het beste kan vervangen.

You may also like