Moose bars veroveren Vlaanderen

Liters bier en schnaps hijsen in lederhosen of dirndls en ‘losgehen’ op vrolijke – lees: foute – muziek. Vlaanderen valt massaal voor de après-skivariant waarbij je je niet eerst een dag moe maakt op de latten. Discotheek Versuz plant deze winter in elke grote stad een Moose Bar neer en gaat met ‘Anton aus Tirol’ zelfs van het Sportpaleis één grote skihut maken.

Na de wolf, de vos en het everzwijn is ook de eland in sneltempo Vlaanderen aan het veroveren. Aan de toog toch in ieder geval. Na Hasselt, Gent, Kortrijk, Mechelen en Leuven krijgt ook Antwerpen zijn ‘Moose Bar’, zo raakte gisteravond bekend. Vlak bij het Eilandje zal een Oostenrijkse blokhut van 20 op 10 meter verrijzen, waar vanaf eind volgende week dagelijks ’après-ski ‘gevierd’ wordt. Vrij vertaald is dat zuipen, zingen en zwieren in het decor van een Tiroler-hut. Vrouwen in traditionele Oostenrijkse dirndls serveren bier en shotjes, en de dj-in-lederhose laat verzamelalbums van ‘Het Foute Uur’ uit de boxen knallen.

 RV

De Moose Bars zijn een concept van de Limburgse discotheek Versuz. “De eerste heb ik vier jaar geleden in Hasselt gebouwd”, zegt bedenker Yves Smolders. “Zelf ben ik een fervent skiër en zoals veel Belgen amuseer ik mij in de winter altijd in die skihutten in Oostenrijk en Frankrijk. Ik vroeg me af: waarom zou dat eigenlijk bij ons niet kunnen?”

Nepsneeuw

Wie neemt er genoegen met après-ski zonder bergen en sneeuw? “De mensen die zich te oud voelen om nog naar discotheken te gaan, zijn onze klanten. Het is laagdrempelige ambiance, geen vip-toestanden en om tien uur ’s avonds is het al ‘volle bak’. We draaien zowel pompende beats als meezingers, zoals ‘Als een leeuw in een kooi’. Natuurlijk geeft het nog iets extra’s als je een dag in de bergen hebt geskied, maar mensen die een hele dag gewerkt hebben, willen ook wat ontspanning.”

“Alle details kloppen”, vervolgt Smolders. “Onze Moose Bar is telkens een echte chalet die uit Oostenrijk komt en hier een winter blijft staan. Er hangen oude skilatten aan de muur, er is nepsneeuw, er zijn Oostenrijkse bierglazen en zware balken aan het plafond. Maar het mag geen kitsch zijn, want dan haken de mensen af. In Hasselt was het vier jaar geleden niet meteen een groot succes, maar intussen – met wat meer marketing en mond-tot-mondreclame – slaat het overal volop aan. We doen nu de zes grote steden en volgend jaar wil ik naar Wallonië en Brussel.”

In februari staat alleszins een Moose Bar XXL gepland in ’s lands grootste danstempel: het Sportpaleis. “Het wordt een uitdaging om van zo’n gigantische zaal een gezellige Tiroler-hut te maken. Er komt een biertoog van 220 meter en we zullen het met een lager plafond wat knusser maken. We gaan naar het Sportpaleis omdat we dan ook internationale artiesten kunnen halen. In onze Moose Bar treden met pakweg Sam Gooris weleens Belgische helden op, maar DJ Ötzi – wereldbekend door ‘Anton aus Tirol’ – kan je niet uit Oostenrijk laten komen voor 300 man.”